Search billions of records on Ancestry.com
   
Your IP address is

SCHIPBREUKELING? JACOB LANDSCHOT UIT GOES 1712 - WEST AUSTRALIA

English Castaway JACOB LANDSCHOT from GOES 1712 - WEST AUSTRALIA

zie ook ander van Landschoot'sbij de vOC

WAS Jacobus Landschot uit Goes noch aan boord ten tijde van deze schipbreuk en heeft hij zich vermengt met de aboriginals zoals vermoedelijk andere schipbreukelingen. Wel er zou sprake zijn van een ongeloofelijk verhaal. Is het waar! Dat is een andere zaak. Een onwaarschijnlijk verhaal, wie weet!

Op 1 augustus 1711 vertrok het schip “Zuytdorp” vanuit Wielingen, Nederland naar de haven van Batavia (nu Jakarta, Indonesië) met een lading van pas geslagen zilveren munten ter waarden van 250.000 guldens. Het schip voer onder de Kamer van Zeeland en was uit Wielingen vertrokken. Het schip had een tonnage van 1152 en werd in 1701 in Zeeland gebouwd. Het had al verschillende reizen naar Batavia ondernomen. De schipper was Marinus Wijsvliet. Aan boord bij vertrek uit Wielingen waren 286 personen aan boord gegaan. Een van hen was korporaal Jacobus Landschot uit Goes. Hij werd op 11 maart 1689 geboren te Goes als zoon van Joannes en Cornelia Van Houtte. Zuytdorp verwijst naar het Zeeuwsche dorp Zuiddorpe, dit ligt ten NO van Zelzate juist over de grens. Replica of the VOC Ship Batavia Replica van het VOC Schip Batavia in de haven van Amsterdam (Wikipedia)

Na een reis van vier maanden en tussenstop op de Azoren, kwam het schip op 13 december 1711 aan in Sao Tomé. De Kerstdagen en Nieuwjaar werden hier door gebracht. De bemanning verbleef tot 4 januari 1712 in Sao Tomé. Van hieruit vertrok het schip verder via Annabon (klein eiland ten zuiden van Sao Tomé) naar Kaapstad in Zuid Afrika waar het na 10 weken aankomt op 23 maart 1712. Bij aankomst in Kaapstad waren 112 personen overleden sedert het vertrek in Nederland. 22 personen bleven in Zuid Afrika en 130 nieuwe personen kwamen aan boord ter vervanging van de overledenen. Op 22 april 1712 vertrekt het schip naar Batavia. Veel schepen in die tijd voeren via de "snelle route" naar Nederlands-Indië. Door gebruik te maken van de sterke passaat winden, voeren ze over de Indische Oceaan naar de westkust van Australië waar ze een bocht naar links maakten om zo in noordelijke richting naar Indië te gaan. De Zuytdorp is nooit aangekomen op zijn bestemming. Het schip is volgens verschillende bronnen in juni 1712 te pletter gevaren op de kliffen.

Er werd geen zoektocht ondernomen, waarschijnlijk als gevolg van eerdere langdurige, maar vruchteloze pogingen om andere vermiste schepen te vinden. Van de bemanning werd nooit meer iets vernomen. Er is sprake dat een groot deel van de bemanning de schipbreuk aan de Australische kust heeft overleeft. Hun lot was onbekend tot in de 20e eeuw, toen het wrak werd ontdekt op een afgelegen deel van de West-Australische kust tussen Kalbarri en Shark Bay, ongeveer 40 km ten noorden van de Murchison River. Dit ruige gedeelte van de kust werd later uitgeroepen tot de Zuytdorp Cliffs.

Een groep Aboriginals die in 1927 dingo’s aan het jagen waren ontdekten een verlaten kamp, dat later van de overlevenden van de Zuiddorp bleek te zijn. Het is mogelijk dat de overlevenden van de Zuiddorp door lokale Aboriginals geholpen zijn om in dit barre klimaat te overleven. De temperaturen kunnen in dit deel van Australië in de zomer oplopen tot 47 graden. Er zijn geen aanwijzingen dat dit gebied door Aboriginals regelmatig bezocht werd en zonder hun hulp is het onwaarschijnlijk dat men de zomer overleefde.

Anderzijds is er sprake van aboriginals uit deze steek die blanke genen hebben.
video in Nl en E over de
*blanke aboriginals
*DNA and Aboriginals

Sao Tomé is een 854 km² groot eiland in de Golf van Guinee voor de kust van Gabon in Centraal Afrika. Het vormt samen met Principe en enkele kleinere eilanden het Afrikaanse land Sao Tomé en Principe. Het eiland is een kolonie van Nederland, Denemarken en Portugal geweest maar sinds 1975 is Sao Tomé en Principe een onafhankelijke republiek waarvan Sao Tomé samen met enkele kleinere eilandjes een provincie vormt. Die provincie bestaat op zijn beurt weer uit zes districten.

Annobón of Pagalú (ook Anobon of Pigalu) is een eiland en provincie van het Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea. De provincie is 17 km² groot en er wonen 5008 mensen op het eilandje. Het is 8 km lang en 3 km breed. De Portugees João de Santarém ontdekte het eiland op 1 januari 1473. Het eiland is in handen geweest van verschillende Europese machten, waaronder Portugal, Spanje en Nederland. Het eilandje werd door de Nederlanders veroverd vlak nadat Cornelis Jol de Angolese stad Luanda veroverde op de Portugezen. De WIC, die de macht op het eiland kreeg, gebruikte het als verversingsstation vanwege de verswaterplaats en de vele vruchten die op het eiland groeiden. Zij bestuurden het vanuit de Slavenkust. De Spanjaarden kregen het eiland in 1778 in handen en voegden het bij hun kolonie Spaans Equatoriaal Guinea. Het werd samen met de rest van het land onafhankelijk in 1968. bronnen:
* Nationaal Archief VOC Opvarenden
* Wikipedia
* Dutch origins
* VOC Historical Society