Search billions of records on Ancestry.com
   

MOLINE, ILLINOIS

De eerste Vlaamse emigranten in Moline rond 1850

Moline, Illinois en de omliggende gemeenten huisvesten een van de grootste Belgisch kolonies in de USA. Meeste gezagsdragers zijn het er mee eens dat Detroit de eerste is en Chicago de tweede en Moline de derde. Emigranten uit België werden aangetrokken door Moline en omgeving sedert 1840, dit volgens beschikbare documenten. Economische omstandigheden, sociaal, politiek en religieuse problemen flakkerden op in het oude moederland ,dit was de aanleiding dat veel belgen naar de USA trokken,en zich in de Mid West kwamen vestigen. Waarom in de Mid West? Zonder twijfel omdat hier vruchtbare landbouwgrond aanwezig was,dezelfde zoals in België, eveneens omdat de industrie zich begon te ontwikkelen en veel arbeiders nodig waren.De meeste immigranten kwamen van het Vlaamse platteland en uit de kleine dorpen.Ze hadden weinig problemen om een job te vinden in de landbouw en de industrie.

Moline was gelegen in de vallei van de bekende Missisippi rivier (vader van alle waters) en de omliggende gebieden waren ooit de jachtgebieden van de SAX en FOX indianen. De indianendorpen waren toen erg verspreid in dit deel van het land.Er waren veel oorlogen tussen de indianen en de blanke inwijkelingen, die meer en meer druk uitoefenden om westwaarts te trekken in de eerste helft van de 19de eeuw.West Illinois was een van de ergste oorlogsgebieden van gevechten tussen de blanken en de indianen , die met meer dan 500 krijgers waren onderleiding van opperhoofd Black Hawk, die uiteindelijk verdreven werd aan de overkant van de Mississippi in 1832. Een staats park nabij Moline is genoemd naar dit groot opperhoofd dit als herinnering van deze strijd. Oorspronkelijk een rivierdorp, Moline's vroegste geschiedenis was verbonden aan de stoomboten die op de Mississippi voeren van Saint Paul , Minnesota in het noorden tot New Orleans ,Louisiana aan de Golf van Mexico in het zuiden.

John Deere een smid uit Vermont zag de mogelijkheden van industriele ontwikkeling in de Mississippi vallei, toen hij met zijn gezin westwaarts trok in een huifkar.Hij stopte te Grand Detour,Illinois waar hij enkele jaren verbleef, om dan uiteindelijk naar Moline te gaan. John Deere vond de ijzeren ploeg uit, de eerste in zijn soort, die in staat was de zware grond om te ploegen.Dit was wat de boeren nodig hadden. Van een klein magazijn waar dit toestel gemaakt werd, is een gigantisch bedrijf ontstaan met vestigingen over de hele wereld , vandaag een van de grootste ter wereld. Verschillende molens die timmerhout produceerden uit de nabij gelegen wouden bevonden zich eveneens langs de rivier, het is hier dat de oorsprong ligt van de naam Moline,uit het franse "Moulin".

Vandaag is Moline een industrie stad met meer dan 100000 inwoners,met de nabij gelegen steden East Moline en Rock island aan de Illinois zijde van de Mississippi en Davenport, Iowa aan de andere kant vormen ze samen de QUAD CITY met meer dan een half miljoen inwoners. Het was hier dat de eerste belgische immigranten aankwamen, en eveneens vele andere uit Duitsland,Zweden ,Italie en Polen. Eerst sijpelden de belgen maar langzaam binnen in deze regio, maar dan kwamen ze in hele groepen, met de gekende problemen van onderweg. Het verbreken van de familiebanden, een nieuw leven beginnen , de taal niet kennen veroorzaakte veel problemen, maar spoedig hadden ze zich aangepast. Gegevens over de eerste Belgen in Moline en omgeving zijn schaars, maar het is geweten dat tussen 1840 en 1850 enkele Vlaamse families hier aangekomen zijn, o.a. Bernard van de Kerkhove en Jacobus Cattour uit Lembeke; Constant Van Wambeke uit Tielt; Karel Van de Moortele, Bruno De Clercq, Edward D'Huyvetter en Bernard Van den Berghe uit Lotenhulle. Op een eiland in de Mississippi Rivier, nu Rock Island Arsenal Island, woonden Karel Goethals en Leo Schatteman uit Lotenhulle en Frans Rommelaere uit Beernem. Willem en Ambrose Van Landschoot, Jan Lodewijck en Ferdinand De Baets uit Aalter. Alidor Vereecken uit Lembeke kwam hier in 1857. Jan Vanhetzel en zijn vrouw Felicita uit Sinte-Margriete waren hier sedert 1847. Ambroos Van Landschoot (Ma 1821) is samen met zijn vader Ambroise (Maldegem 1788) vertrokken in 1847, vermoedelijk met de groep onder leiding van Pierre Dirckx uit Eeklo, een jonge en erg ambitieuze jongeman. Pierre Dirckx is eveneens terug gekomen want in 1851 reist hij samen met Bernard en Pieter Van De Kerckhove, Eduard De Grendel,Willem en Theresia Van Landschoot, twee andere kinderen van Ambroos, dit op de DUC de BRABANT via New Orleans.Een reis die meer dan twee maand duurt. Pierre Dirckx (nauwelijks 20 jaar toen hij met dit project begon) was de man uit het Meetjesland die de Vlamingen aanmoedigde om naarde VS te immigreren. Pastoor in die tijd was "Helias D'Huddeghem" uit Gent, de bezieler en stichter van deze parochie in Taos, Missouri. Verschillende van deze families zijn uit Taos vertrokken en hebben zich later in Moline en omgeving gevestigd. .

Parochieregisters tonen aan dat het eerste kind geboren uit Vlaamse ouders Clementia , dochter van Mr en Mevr De Pauw was, geboren op 16 oktober 1856. Het tweede kind was Maria Theresia Bouwhuis dochter van Anthony en Theresia Van Landschoot, geboren in Rock island op 1 november 1856. In de periode 1890 tot 1905 waren Karel (Charles) en Edward Coryn uit Lotenhulle; Mr. enMrs. Alberic De Poorter uit Poeke; Mr. en Mrs.Edward Andries uit Wingene, Camiel Bonte uit Brugge en Adiel Carton uit Pittem hier aangekomen. Andere nieuwkomers waren Pieter Veerdegem uit Ijzendijke in Zeeuws-Vlaanderen, Angelis De Jaegher en zijn broer Frans uit Oudeman, Henri Braem uit Aalter, Jan de Sutter uit Sint-Laureins, Ferdinand Van de Voorde uit Lotenhulle, Jan Beirmaert en Franciscus Thienpondt uit Sint-Niklaas en Bruno De Jaegher uit Lembeke. Verschillende van deze families zijn later naar de omliggende gemeenten gegaan ,o.a. Atkinson,Annawan en Kewanee in Illinois en Long Grove in Iowa. Door de talloze inwijkelingen was er nood aan een Vlaamse priester. In 1896 komt de familie De Poorter zich er vestigen, een van hun jongste zonen nl. Alfons was priester. Verschillende jaren trekt hij van parochie tot parochie tot hij in 1897 door Bisschop Spalding pastoor benoemd word in Atkinson. De grond waarop deze kerk gebouwd werd , is geschonken door Anthony Bouwhuis die in eerste huwelijk getrouwd was met Theresia Van landschoot (overleden in 1864) en in tweede huwelijk met Delphine Hyndrikx. TOP