Search billions of records on Ancestry.com
   
Your IP address is

Van Landschoot ** MOLENS
Aalter en Knesselare * Brugge * Volgt later Maldegem * Adegem * Slijpe

Pieter Van Lantschoot molenaar huurder te Aalter-Brug
In 1855 bouwt Joos Iterbeke een stenen windmolen te Aalter-Brug kadastreel gekend onder nummer A 268b. Dit is heden ten dage gekend onder AALTER 1ste AFD, sectie A, perceel 268 en onderverdelingen gelegen tussen Brug Noord en de Cardijnlaan. De molen stond in het NW-hoek van het perceel. Vanaf 1862 diende deze molen ook als oliewindmolen. In 1865 staat Pieter Van Lantschoot reeds vermeld als pachter van deze molen. In 1881 werd door de eigenaar een stoommachie toegevoegd. Pieter overleed in 1882 en zijn vrouw Maria Van Landschoot (reeds overleden in 1873) was afkomstig van Aalter, met voorouders uit Maldegem. De vader van Pieter nl. Franciscus Van Landschoot (1775-1853) was molenaar en steenbakker te Knesselare. Zijn vader Cornelis (1725-1778) was afkomstig van Eeklo. Deze was rond 1760 naar Knesselare komen wonen. De oudste zoon Alfons blijft deze molen nog vier jaar lang uitbaten. In 1892 was Gustaaf Van Thielen eigenaar geworden van de molen.Gustaaf was een schoonzoon van Judocus.

zie rood punt links en pijltje rechtsPieter Van Lantschoot molenaar huurder

Alfons Van Lantschoot molenaar eigenaar te Aalter
Alfons werd eigenaar van een stenen korenwindmolen op lage wal, gelegen te AALTER 3 AFD sectie H701, dit lag waar nu de rotonde op de Knokkeweg, Europalaan en Brouwerijstraat samen komen. Hij kocht deze molen op 11 april 1892 van Felix de Bruyne. De Bruyne had op deze molen een stoommachiene geplaatst. Er werd ook nog met de wind graan gemalen en olie geslagen. Alfons werd trouwens de laatste molenaar. In 1905 verkoopt hij alles om met zijn gezin naar de VS te trekken. Koper werd August Goeminne, beheerder te Aalter, de molen geraakte in verval en werd in 1907 geslopen. Hij was dus bijna 100 jaar oud, de eerste molenaar was Francies de Zutter die hem in 1811 liet bouwen. Alfons overleed in 1917 in Hinsdale, Montana.

zie rood punt links en pijltje rechtsAlfons Van Lantschoot eigenaar molenaar

Alderic Van Lantschoot molenaar huurder te Maria Aalter en eigenaar te Knesselare

Alderic Van Lantschoot was handelaar molenaar. Hij was de zoon van Charles Louis Van Lantschoot en Seraphina De Backer.
Alberic pachtte in 1881 de molen van Jan Modest Van Laere, gelegen op de Steenweg op Wingene (nu Wingenestraat 85) te Maria Aalter. Kadaster n° F757o. Het was een vierkante houten molen op stenen kuip.
Later kocht hij de molen van Louis Van Poucke in de huidige Molenstraat, te Knesselare. Hij gebruikte deze molen tot in 1912. Een van zijn kinderen was boven in de molen geklommen en stortte binnen in de molen van boven naar beneden en was op slag dood. Door dit voorval verkocht hij de molen aan Theophiel De Vrieze.

Alderic was een neef van Alfons. De vader was Charles Louis Van Lantschoot en was molenaar in St Joris ten Distel.

Molen DeVreeze Molen Knesselare google mapsGoolge satelite view 2015

zie rood punt links en pijltje rechtsAlderic Van Lantschoot molenaar eigenaar

bron: Appeltjes van het Meetjesland Molens van Aalter na 1795 - p.42-48